УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЕГ „ЕКЗАРХ ЙОСИФ I“ ПОЧЕТОХА ДЕНЯ НА РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН

Гост на гимназията в днешния ден беше Ловчанският Митрополит Гавриил. Учениците гледаха филм, посветен на живота и делото на Екзарх Йосиф Първи. Митрополит Гавриил сподели с тях автентични случаи от неговия живот, които свидетелстват за ролята му в духовното просвещение на нацията ни. След това учениците поднесоха цветя в знак на признателност и почит пред паметника на Екзарх Йосиф в Ловеч.

Екзарх Йосиф Първи е роден преди 181 години на 5 май 1840 г. в подбалканския град Калофер със светското име Лазар Йовчев. Започва обучението си в родния град в четирикласното училище на даскал Ботьо Петков. С подкрепата на Калоферската община, вече 24-годишен, постъпва през 1864 г. в Литературния факултет на Сорбоната в Париж, а 3 години по-късно се прехвърля в Юридическия факултет. Наред с родния български език Екзарх Йосиф говори свободно френски, руски, турски и гръцки езици. Прекарал шест години във френската столица, Лазар Йовчев се завръща в Цариград и отначало работи в Централния търговски съд. В началото на 1876 г. Йосиф е ръкоположен за Ловчански митрополит, след като преди това е управлявал една година Видинската епархия. На 24 април 1877 г. младият Ловчански митрополит Йосиф е избран и провъзгласен за екзарх от Църковно-народния събор в Екзархийския дом, Ортакьой. Цели 38 години екзархът е църковно-народен водач и вдъхновител на училищно-просветното дело. Екзарх Йосиф умира през 1915 г.

Ловешката езикова гимназия от 1998 г. се нарича Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, а от 2016 г. е Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“.

Паметникът в Ловеч е открит на 11 май 2008 г. Разположен е на едноименния градски площад. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо.