Ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф “ посетиха софтуерна компания

По покана на софтуерната компания TSD Group група ученици и двама учители от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ посетиха „Деня на отворените врати“ на 25.10.2023г. в гр. Троян.

Собствениците на фирмата и представители на различни отдели запознаха гостите с историята и дейността на сравнително младата българска IT компания, основана през 2007 година в град Троян. След разрастване, в настоящия момент, фирмата има клонове в гр. София и гр. Пловдив. Тя е специализирана в предоставянето на професионални ИТ аутсорсинг услуги и е доверен партньор на водещи финансови организации, счетоводни и одиторски институции, иновативни технологични компании и други, локирани в САЩ, Европа, Азия и Австралия. Това е единствената българска софтуерна компания, която самостоятелно разработва мобилни игри. На учениците бе показан пътят за създаване на такъв вид софтуер и методите да го изградят, така че игрите да функционират леко и бързо на всички видове устройства.

На срещатa учениците се запознаха с важни аспекти от ИТ сферата и имаха възможност да видят как протича един работен ден на домакините. В детайли бе обяснено и приложението във фирмената дейност на различните видове езици за програмиране.

Бяха демонстрирани две от най-новите игри, върху които работи в момента екипът. Едната все още е в разработка, но BasketTopia – Multiplayer вече е действаща мобилна игра и присъстващите имаха възможност да я тестват. Лекторите представиха и бъдещите планове за развитието на компанията, като насърчиха учениците след време да се включат в тяхната стажантска програма, която е за студенти и завършили софтуерни и инженерни науки, както и в планираните обучения за създатели на игри. Присъствалите ученици от 11Б, 11Е, 12А, 12Б, 12В, 12Е класове, които са с профил „Математика и информационни технологии“, проявиха интерес към представената информация. Те показаха завидни познания по разглежданите теми, включвайки се активно в беседата. Езиковци впечатлиха собствениците чрез задаваните от тях въпроси, свързани с мобилните игри и бъдещата си професионална кариера.

Посещението в софтуерната фирма завърши с подаръци, благодарности за поднесената информация и с пожелание за нови срещи.