Ордена на академичните палми на Министерството на образованието на Франция получи Галина Петкова, учител от ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ – Ловеч.

Посланикът на Франция в България Жоел Мейер връчи високото отличие на Галина Петкова, учител от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Орденът е за заслуги в образованието и за принос в разпространението на френския език и култура.

„За мен е чест да приема тази награда. Благодаря на колегите си в училището, на екипа на Френския институт в България. Благодаря за подкрепата да усъвършенствам уменията си да преподавам на френски. Гордея се да преподавам на френски“, каза Петкова. Тя е също възпитаник на Езиковата гимназия, където е учила френски език.  В момента преподава география и биология на френски.

Негово превъзходителство връчи и специален сертификат на Езиковата – знак за качество на обучението на учениците от 8. до 12. клас –  второ поред отличие за гимназията.

„Този знак е ваш, училището ни е успешно благодарение на учениците, учителите и родителите“, посочи директорът Радослав Хитов. Той изтъкна още, че „сме доброто училище и защото имаме подкрепата на общинската власт, на Регионалното управление на образованието и на областния управител“.

Посланик Мейер поздрави изучаващите френски ученици с избора им на език. Те от своя страна го приветстваха с добре дошъл, разказвайки на родния му език как провеждат обучението си. Специални гости на церемонията бяха кметът на Ловеч Страцимир Петков, заместник областният управител Нели Читинова и началникът на Регионалното управление на образованието Иваничка Буровска.