ПРЕДЛОЖЕНИЕ за създаване Платформа с Виртуален Музей на Ловешката Езикова гимназия

ДО

Г-Н РАДОСЛАВ ХИТОВ

ДИРЕКТОР НА

ПРОФИЛИРАНА ЕЗИКОВА

ГИМНАЗИЯ

„ЕКЗАРХ ЙОСИФ I

ГРАД ЛОВЕЧ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

за създаване Платформа с Виртуален Музей на

Ловешката Езикова гимназия

внася: Красен Русев Събев от випуск 1967-1972

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХИТОВ,

Честит празник на новото начало – Благовещение!

С настъпването на Пролетта се пораждат нови творчески идеи.

Завършили сме уникална образователна институция, която се отваря през 1880 година като Американско девическо училище в град Троян с девет ученички и един учител – американецът г-н Чалис. След свършването на първата учебна година г-н Чалис намира за добре да премести училището и от 1881 година то вече функционира в Ловеч. Точно преди 140 години.

Преди месец на 15 февруари се навършиха 71 години от създаването на емблематичната за страната ни Езикова гимназията. Повече от 6000 души са завършили нашата елитна гимназия.

Доскоро знаехме, че Празникът на гимназията – 16 април събира всяка година бившите възпитаници от близо и далеч.

Ситуацията вече е доста променена, но това не означава, че във виртуалния 21-ви век ние не можем да поддържаме ползотворни контакти.

Похвална беше Вашата инициатива преди няколко години да бъде създаден първия музей на гимназията.

Много учители и възпитаници от гимназията предоставиха безценни вещи, които да напомнят за доброто старо време.

Днес и търговията вече става чрез интернет. Като гъби никнат по света виртуални музеи, експозиции и платформи за осъществяване на контакти.

С много съгимназисти разговаряхме на тази тема и си мислим, че е назряло времето платформата на гимназията да се осмисли по нов начин и от нея най-интересната и любопитна информация относно историята и живота на нашата уникална гимназия да бъде достъпна за всички.

Тази ВИРТУАЛНА ПЛАТФОРМА може да бъде наречена ЕКСПОЗИЦИЯ, МУЗЕЙ, ПАМЕТ, СПОМЕННИК, БАСТИЛИЯ или с друго по-подходящо име, което да предава по-вярно духа на Езиковата гимназия в Ловеч.

Определено при такива случаи се ползват два похвата.

Всеки от нас е завършил определен випуск. Следователно едно от направленията е логично да бъде презентация, представяне на отделните випуски: класни ръководители, учители, списъци на учениците, снимки, абсолвентските албуми, смешки и т.н.

Задължително трябва да има поне още едно второ направление, което да представя абитуриентите на гимназията по техните сфери на житейска реализация.

От край време се говори, че Ловешката гимназия е създала отлично подготвени кадри, които се реализират в няколко направления.

Общественици

Търговци

Интелектуалци

Други

Политици, депутати, дипломати, аташета, представители, генерали, офицери, хора от задгранични представителства, министерства, държавни агенции, юристи адвокати, държавно служители и така нататък

Бизнесмени, мениджъри, управители на фирми, компании, международни корпорации, външнотърговски дейности, банкери, икономисти, финансисти, счетоводители и т.н.

Учени, институти, БАН, хора на изкуствата: писатели, поети, преводачи, артисти, сценаристи, филмови дейци, музиканти,

университетски преподаватели, професори, доценти, учители, фолклористи, народни занаяти и т.н.

Всички останали, специфични занимания и професии, които не попадат в предходните три направления.

Винаги, когато се прави важна обществена изява, съществуват няколко опасности. На платформата се качва много информация и тя може да бъде ползвана с не добри намерения. Когато се публикуват авторски творби, стихотворения, книги, филми могат да бъдат нарушени авторски права на издателите, а и на самите автори.

Обслужването на подобна платформа не може да бъде оставена без контрол и хората, които ще оперират с нея, трябва да знаят как се борави с информация и как личните данни да бъдат защитени.

Искрено се надявам, че всички бивши и настоящи учители и възпитаници на гимназията ще подкрепят подобна инициатива. Предвид факта, че подходяща платформа съществува, то начинанието не би струвала нищо, единствено желанието на ентусиазирани млади хора, които да сканират материали и да ги качват при определени правила на платформата.

Както споменах в началото, там могат да бъдат представени всички випуски със снимки, абсолвентски албуми, а който желае, разбира се, да си даде актуален телефон и и-мейл за контакт.

Искам да бъда и първи дарител на идеята и да изпратя изготвени от мой екип два документални филма, единият за Любен Петракиев, другият за Найден Ангелов, както и оригинално стихотворение, неизвестно за широката публика, написано от Хица Тодорова в отговор на дружески шарж по неин адрес.

Всеки друг би могъл да помисли и да спомогне с нещо общите спомени и общата памет. Имаме ли добро желание, пътища се намират всякога.

Сигурен съм че на тази платформа ще бъдат качени много интересни материали, текстове, снимки, видеоклипове, аудио записи, филми и тя ще се превърне в едно любимо място за срещи на възпитаници от различни випуски. Там могат да бъдат обявявани различни инициативи от общ интерес, включително културни, а защо не и бизнес начинания. Пръснали сме се в много държави и сигурно по всички континенти, така че обмяна на интересно и актуално ноу-хау би направило всички по-съпричастни, по-извисени и духовно по-богати.

С уважение и най-искрени чувства!

Красен Русев Събев 11 Б клас, випуск 1967-1972 година.

И-мейл: albena_university@mail.bg телефон: 0876/841-732l