50 години програма „Немска езикова диплома“ – и ние сме тук!

От половин век Постоянната комисия на министрите на културата и образованието на Федерална република Германия чрез Службата за обучение в чужбина към посолствата си в цял свят дава възможност на учениците, изучаващи немски език, да получат сертификат „Немска езикова диплома“, даващ възможност за следване във всички университети в немскоезичните страни. От 1996 г. по тази програма се подготвят и учениците, изучаващи немски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, които тази година се включиха и във всички инициативи за отбелязване на юбилея.

Първата проява беше на 17. януари с учениците от XI клас, които под мотото „Кажи го на немски – яко е!“ проведоха първия кръг на състезанието „Deutsch dich schlau“, като трябваше да намерят „най-хитроумния“ превод на немски език на широкоразпространени и използвани англицизми. Шест отбора от гимназията се надпреварваха с езикови знания и креативност и, разбира се, се забавляваха много – истинската цел на това състезание.

И като при всяко състезание, тук също имаше победители, определени от жури от техните съученици от XII клас, които изпратиха един отбор на националния финал, а вторият класирал се отбор ще бъде част от националното жури.

И макар че наградите бяха само доброто настроение, аплодисментите на публиката и забавлението, или може би точно заради това – да се каже на немски… беше ЯКО!