В Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I учат над седемстотин ученици. Гимназията е профилирана в чуждоезиков профил в следните паралелки: Профили Немски език, Английски език, Испански език и Френски език. Общият брой на паралелките е двадесет и седем. Училището е с прием след седми клас.

Езиковата гимназия е призната за и е една от най-престижните гимназии в България. Нашите ученици се радват на изключителен професионален и обществен успех. Над 90% от завършилите биват приети в български и чуждестранни университети.

Много от възпитаниците на гимназията успешно кандидатстват в световноизвестни образователни институции в Европа и САЩ, като Кеймбридж, Оксфорд, Лондонския университет, Станфорд, Помона, Колумбийския университет, Харвард.

Ние осигуряваме на учениците си обучение, достатъчно за получаване на Немска езикова диплома, издавана от Конфедерацията на министрите на образованието в Германия, която се явява най-високото ниво на езиков сертификат по немски език. Училището ни е езиков център, който организира и провежда изпита на дванадесетокласниците.