УЧЕНИК ОТ ЕЗИКОВАТА ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ

На 6 и 7 октомври в гр. Варна се проведе първи регионален форум „Поколение LabelFrancÉducation“, в който взеха участие 33 ученици от 28 гимназии с присъден знак за отлични постижения на двуезично обучение на френски език от 13 страни – България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия и Словакия.
Събитието се организира от Френския институт в България, с подкрепата на френското министерство на Европа и външни работи, Френския институт и Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE), в партньорство с France Éducation International (FEI) и Центъра за обучение по медийна и информационна грамотност (CLEMI) по повод 10 годишнината от връчване на този знак за качество.
Целта на този форум е да се създаде мрежа от учениците от учебните заведения в региона, където те ще имат възможността да общуват и да обменят идеи.
По време на двудневната програма учениците, разделени в три групи, имаха възможността да преминат през три работни ателиета – Отговорно и гражданско използване на медиите; Френският език, език на работата; Създаване на ученическа мрежа в дигитална среда. Чрез съвместният семинар „Фреска на климата“ всички имаха възможност да дискутират върху проблемите на климата, да разберат по-добре процесите, причините и последствията от изменението на климата, както и да обмислят решенията и действията, които трябва да предприемем, за един по-устойчив свят.
България бе представена от Илиян Василев, ученик от 11Е клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I” (Ловеч), Виктория Танева от 9 френска езикова гимназия ,,Алфонс дьо Ламартин” (София), Анджела Стоянова от ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ (Благоевград) и Мартин Тончев от ПГРЕ „Георги Стойков Раковски“ (Бургас).