СПОМЕНИ НА ЙОВКА ЧОЛАКОВА, завършила СУЧЕ, немски отдел, 1953г., по случай 70-годишния юбилей на гимназията

ТРЪГВАНЕ

14.2.1950 г., ЖП гара София:

Влакът за Ловеч е композиран, перонът на гарата е облят с бяла пелина от водни капки. През прозореца на локомотива се очертават лицата на машинистите, покрити с черен прах.

ПЪТУВАНЕ

Изморително и продължително, всички места в купетата са заети, престои на гарите и прехвърляне на друг влак на гара Левски. Умората е настъпила и някои от учениците намират място за отдих, като използват мрежите за багаж над седалките.

ПРИСТИГАНЕ

Мразовита нощ. Пристигане с багажа в бетонното здание на пансиона. Заема се голямата стая на първия етаж от около 15 ученички. Всички мислят за сън.

Багажът, подреден, съгласно изискванията на училището, се разопакова и започва чаршафосването, като в отделни случаи се налага и тръпосване на чаршафите към юрганите.

СЪБУЖДАНЕ

Утрото на 15. февруари 1950 г..

Униформи – Черни престилки с бели якички, рипсени чорапи и по възможност – тъмни връхни дрехи, тъмно-сини барети с инициал СУЧЕ./Баретата на Йовка Чолакова е предоставена на гимназията по време на 50-годишния й юбилей./ За часовете по физкултура – съгласно инструкцията за девойките бели шорти до под коленете с ластик в краищата.

ЗАКУСКА, ОБЯД И ВЕЧЕРЯ

Строяване на плаца пред столовата по отдели и след проверка от дежурния възпитател – отиване под строй за храна до определените постоянни места.

ДЕЖУРСТВО В КУХНЯТА

Подготвяне на продукти за следващия ден: белене на картофи, чистене на лук, измиване на използваната посуда.

ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ ГРИП

В задния двор на столовата правене на гаргара с воден разтвор на калиев перманганат /КМnO4.aq/, съхраняван в бъчви. За целта се ползва черпак и се излива в индивидуалното метално канче на ученика. Процесът се контролира от дежурния възпитател.

ТРУДОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

В съботния ден – уборка на двора и ежеседмично изтупване на дюшеците до отделяне на последната прашинка.

КУЛТУРНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Посещение под строй с песен на кино, театрални постановки или музикални гастроли.Когато провеждахме тържества, всички ученици и учители се събират в театралния салон и, както и да звучи сега, преди започване на празника пеехме Интернационала на три езика.

ИЗВЪНКЛАСНИ ЗАНИМАНИЯ

Театрални постановки, спортни състезания – лека атлетика, баскетбол, волейбол, крос през пресечена местност, парашутизъм, безмоторно летене.

ПЪРВИ УЧИТЕЛИ

Николай Щамлер и Иванка Янакиева.

Гости от Германия: Фридрих Коппе, Рудолф Хофман, Йоханес Бухвалд.

Гости от Франция: Жан Осибал и Жанет Фоше; Роже Гайяр и Роже Англад от Хаити .

Гости от Англия: г-ца Драйвър, г-ца Дейвис, семейство г-н и г-жа Хантър.

Във всеки клас дежурен ученик посреща учителя. Застава до отворената врата и дава команда „Клас стани! Клас мирно!“ Учениците стават на крака и учителят ги поздравява.

СПЕЦИАЛНО ИЗИСКВАНЕ ЗА ПРИЧЕСКИТЕ

– Момчетата коса до 1 см., а момичетата с коса до ушите! Като ответна реакция – част от момчета, по лична инициатива, обръсват косата си до дъно, а момичетатаприческа „Буби копф“.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ В РАМКИТЕ НА ПАНСИОНА

Слушане на музика, танцови забави, забраняване на танго и други подобни танци, за недопускане на тесен контакт с партньора, с изключение на фокстрот , хора и ръченици.

ЛИРИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ /Сценка/

Спалното помещение на ученичките от I-ви випуск немски език в бетонното здание. Полунощ. Под каменната ограда на пансиона се разнасят музикални звуци. Серенада. Всички от стаята се събуждат. На следващия ден, ответната реакция е пълнене на съдове с вода за предотвратяване на нова серенада. През следващата нощ отново прозвучават звуци, прозорците се отварят и водата се изхвърля. Акцията е неуспешна, поради голямото разстояние до нарушителите на реда под стената.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Във връзка с изложеното не може да се отрече, че успеваемостта в обучението, както и усвояването на трудови навици и морални качества, придобити от учениците, се дължат до голяма степен и на строгата дисциплина.

Съставила: Йовка Чолакова, I-ви випуск 1953

със съдействието на: Сидония Йорданова – Пожарлиева, випуск 1953,

Валентина Симеонова – Гьошева, випуск 1956

Адрес за контакти: Йовка Чолакова, ул. „Вишнева“ №-4, София 1164.

София 01.02. 2020 г.