След 2 години прекъсване: Езиковата в Ловеч отново отбеляза празника си

Пандемията повлия на знакови събития от спорта, музиката и културата. Празникът на Езиковата гимназия в Ловеч също беше засегнат и за последно се състоя в нормални условия през 2019 г. През 2022 г. се завръщаме към нормалността и този 15 април беше специален за всички ученици, учители и гости. Кои са интересните събития, с които празникът на Езиковата в Ловеч се отличава?

Училището отбеляза 141 години от създаването на Американския колеж в Ловеч и 72 години от създаването на първата Езикова гимназия в България. По време на празника стана известно и още едно честване, което е по повод 80 години от Държавната девическа гимназия за нови езици.

Началото беше поставено с тържествен водосвет в двора на гимназията. Участниците в събитието се отправиха и към паметника на Екзарх Йосиф I, за да поднесат венец. Кулминацията на тържеството се състоя в Драматичен театър- Ловеч.

Програмата за празника беше разнообразна и стилна. Постиженията на учениците в различни мероприятия бяха споменати, като участия на национални олимпиади, литературни конкурси и състезания по преводи.

Директорът Радослав Хитов се спря на няколко акцента в своето слово. Преминаването на едносменен режим е първият, като се очаква през новата учебна година да се осъществи. Вторият аспект е създадената през 2020 г. Facebook група за празника на Езиковата в Ловеч, където всеки може да споделя истории от миналото, любопитни моменти, снимки и да стане част от голямото сплотено семейство.

Петър Цолов, председателят на Общинския съвет, обърна внимание на факта, че всички се учим взаимно един от друг. Според него езиковата общност е братство. Възпитаникът на гимназията сподели, че е важен духът на хората и какво те правят, а не коя е институцията.

След приключването на програмата дойде ред на традиционната ученическа пиеса, в която взимат участие абитуриентите от 12 клас. Основният сюжет беше по „Българи от старо време“ на Любен Каравелов. Режисьор на представлението е Веселин Плачков, който е баща на известния едноименен актьор Веселин Плачков.

Спектакълът зареди пълната зала с добро настроение. Постановката ще бъде показана още веднъж на 19 април, от 19.00 часа за всички желаещи.

Надяваме се, че през 2023 г. Езиковата гимназия в Ловеч отново ще дочака своята общност да се отправи към хълма, на който знанието ражда мечти.

Николай Маринов, випуск 2020 г.

студент II курс специалност „журналистика“ СУ „Св. Климент Охридски“