Училищните проекти по програма „Еразъм+“ са съфинансирани от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.

Уебсайт на проект „Еразъм +“

https://peg-lovech-accreditation.webnode.page/?fbclid=IwAR0vFyTwD_jRsZVmphmhszxywyzxI0fsaM_IHyckCnU-CgV3IXhrm_aseJQ

Процедура за подбор на кандидати

КРИТЕРИИ- учители

КРИТЕРИИ – ученици

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – учители_1

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – ученици

Декларация-наказателна-отговорност

 

 

 

https://e-mates.eu/

CALENDAR 2022 ЕРАЗЪМ +

 

ПРОЦЕДУРА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ЕРАЗЪМ +

Процедура за подбор на кандидати-1

КРИТЕРИИ – ученици

КРИТЕРИИ- учители-1

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – ученици

ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – учители-1

Декларация-наказателна-отговорност

/Критериите за подбор са приети на ПС № 1/06.10.2021 г.

 

Франция, здравей!

В началото на септември 2023 година група от 45 ученици, изучаващи френски като първи и втори чужд език, и 3 преподаватели от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ осъществиха мобилност по проект “Le multilinguisme ouvre l’esprit / Многоезичието обогатява духа”, № 2023-1-BG01-KA121-SCH-000132439, съфинансиран по програма „Еразъм+“ на ЕК.

Партньор по проекта е училище „La Pignerie” в побратимения на Ловеч гр. Лавал, Франция. Учениците от България и Франция, разделени на групи, представиха на партньорите си, съответно страната, града и училището си. Учениците от Езиковата разгледаха училището партньор, като френските им приятели ги запознаха с професиите, които изучават при дуалното обучение в училището (2 седмици на училище – 2 седмици практика), а именно “Селскостопанска техника“ и „Грижи за хората“. Френските ученици придобиват знания и умения в полагането на грижи за деца от най-ранна възраст (3-4 месечни бебета), както и за възрастни хора, трудноподвижни хора и др. Българските ученици бяха впечатлени от техниката и оборудването, използвани в обучението, което поставя връстниците им от Лавал в реална работна среда.

Групата от България, придружена от г-н Патрик Мусе, председател на Асоциация „Доверие – България“, беше приета в кметството на гр. Лавал от г-н Жорж Поарие, съветник и заместник-кмет по международните връзки, който разказа накратко историята на града, представи бъдещи проекти и подари макет със забележителностите на града.

Учениците от Езиковата се запознаха и с други възможности за придобиване на образование във Франция и по-конкретно в гр. Лавал, като посетиха и URMA (регионален университет за професии и занаяти), предлагащ обучение по 43 специалности, съчетано с платени стажове (1 седмица обучение – 3 седмици работа).

По време на мобилността учениците имаха възможност да се запознаят с нови приятели, чужди култури и да практикуват чуждите езици, които изучават в ПЕГ. Културната програма беше обогатена с посещение на Монт Сент Мишел – едно от чудесата на света. Несъмнено най-очакваното от всички беше посещението на Париж и разглеждането на града от обляната в светлини Айфелова кула.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато мечтите станат реалност….

Ива-Александрова

От 2 до 6 май се проведе последната мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, с координатор ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“.

Неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шесте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия. Крайната цел на това стратегическо партньорство е да съдейства за развитието на нишовия туризъм в съответните региони с помощта на виртуалната и добавената реалност. Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от Клуж-Напока, Румъния. Българският екип беше успешно представен от четирима ученици, с ръководител – г-жа Маргарита Добрева, която е международният координатор на проекта. Богатата програма на домакините даде възможност на всички участници да се запознаят с културно-историческото наследство на втория по големина румънски град, както и с местните обичаи, традиции и природните забележителности в Трансилвания. Проектните дейности през първия ден бяха изключително интезивни.

Започнахме с презентациите на учениците, с които те представиха своите идеи за развитие на целевите туристически обекти в партньорските държави. Българският екип се справи блестящо с индивидуалните си задачи: Стела Карамишева от 10.а клас започна с презентация за пещера „Проходна“, а Светослав Ангелов от 11.а клас представи своя проект (изработен с помощта на виртуалната и добавената реалност) за изграждането на конгресен център в района на пещерата. Десислава Тутекова от 11.в клас представи бизнес плана за реализирането на тази идея, а нейният съученик – Калоян Фердинандов – запозна аудиторията с качествата и уменията, които са необходими за едно успешно интервю. Много вълнуващо беше изготвеното от гръцкия координатор видео, което проследява трудния, но безспорно успешен със своето въздействие и резултати проект. Останалата част от деня беше посветена на разходка из града, като румънските ученици влязоха в ролята на екскурзоводи.

Вторият ден от нашето посещение също беше динамичен и интересен. Организираните работилници с местни предприемачи бяха изключително полезни за учениците, както и насоките за успешно интервю, които бяха последвани от анкета в образователната платформа „Кахут“. Бяхме поканени в Регионалния инспекторат на образованието и имахме честта да посетим дъщерната НТТ компания в града, със седалище в Токио, която освен ИТ и бизнес услуги, предлага стажове на местните студенти и им подсигурява работни места. Много вълнуваща беше срещата и с известния скулптор Ливиу Мокан, който радушно прие всички в дома си. Той ни разказа за своя творчески и житейски път с такава емоция, че ни накара да изпитаме дълбоко уважение пред неговия гений. „Аз съм скулптор, аз съм скулптура“ – това са думите, които ще запомним от този знаменит творец.

Една от най-големите атракции беше посещението на солната мина в град Турда, която е спомената за пръв път през 1271г. в унгарски документи. Освен невероятните галерии, които разгледахме, тук ни очакваше още една изненада. На 120 метра под земята има увеселителен парк с 20-метрово виенско колело (вероятно единственото в света намиращо се под земята) и много спортни съоръжения. Гребането на лодки в подземното езеро в мина „Тереза“ беше друго незабравимо преживяване. Последният ден от нашето гостуване продължи с пикник сред красивата природа, а вечерта беше вълнуваща не само защото си получихме сертификатите, но и защото това беше последният физически контакт с нашите скъпи приятели. Проектът „Предприемачеството е важно“ ще приключи в края на този месец, но неговото въздействие и устойчивост ще продължат и в бъдеще.

 

 

Езиковци стигнаха до „Края на света“

В навечерието на католическия Великден 20 ученици и трима ръководители от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч осъществиха първия акредитиран обмен с испанското училище „Побра дo Карaминял“. Основна цел на двустранния проект „Приятелство и общуване“ е да се обменят добри практики при изучаването на испански и английски език, както и да се опознаят традициите, бита и културно-историческото наследство на двете държави.

Побра дo Карaминял е китно градче разположено край естуара на река Аруса в най-северозападната област на Испания. Известна като страната на Ел Камино,

Галисия е мястото, където може да се излезе от традиционните туристически маршрути и да се навлезе в по-малко познати кътчета, богати на история, традиции, култура и архитектура. Благодарение на непосредствената близост до Атлантика, климатът тук е мек и много влажен, което го превръща в най-зеления регион на Испания. Галисия ни изненада със студеното време, но топлото посрещане на домакините и изключително богатата програма бързо ни зареди с положителни емоции. Испанските ученици направиха всичко възможно да ни запознаят и заинтригуват с техните традиции, местна кухня, история, като ни организираха презентации и музикални изпълнения в културния център на града. Там беше проведена среща и с кмета на града. Всички по-важни събития бяха отразени в медиите, а г-жа Зарчева даде интервю за местната телевизия.

По време на нашия престой се насладихме на зашеметяващи гледки, обиколихме красиви плажове и водопади. Сред културно-историческите забележителности, които посетихме бяха и музея „Рамон дел Валие-Инклан“, както и Педагогическия музей в Сантяго де Компостела.

Нашето приключение продължи със среща с местните рибари, които разказаха за своята работа и ни показаха как се добиват миди. Участвахме в различни спортни дейности, като една от най-атрактивните беше водния спорт гребане.

Един от дните беше изцяло посветен на град Сантяго де Компостела – столица на автономната област Галисия. Там се потопихме в магията на това уникално място, докато се разхождахме в старата част на града. Останахме без дъх пред величествената катедрала, която е едно от трите основни места за поклонение в християнския свят. Всяка година множество хора се стичат към катедралата, която е крайна точна на известния поклоннически маршрут „Пътят на Сантяго“, известен още като Ел Камино.

Посетихме най-западната точка на Европа – нос Кабо Фистера, намиращ се на брега на смъртта, който се казва Коста де Морте. В този скален ръкав врязан във водата, бит от вълните на Атлантическия океан, се намира най-западния фар в Галисия. За средновековния човек този нос е бил краят на света и тук се намира километър 0.00 от Камино де Сантяго.

Преди да си кажем довиждане, всички получихме своите сертификати за участие в този незабравим обмен. В най-скоро време ние ще бъдем домакини на нашите испански приятели, които ще бъдат запознати с нашето богато културно и историческо наследство.

 

 

 

 

 

 

След три виртуални срещи поради глобалната пандемия, ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ взе участие в първата физическа мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, която се проведе от 21 до 25 март в Португалия. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“, а неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шестте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия.

река Тамега и се намира на 56 км източно от Порто.

Първият ден от нашето гостуване беше изпълнен с

 

музика, танци и опознаване на културата и обичаите на Амаранте и на страните-партньори. Сутринта посетихме кмета на града, който посрещна любезно гостите от чужбина и обеща на нашия екип да обмисли бъдещо сътрудничество с община Ловеч. След това посетихме музея „Амадео де Соуса Кордосо“, където екскурзоводът ни запозна с историята на Амаранте, неговите културни паметници и видни личности. Всички останахме очаровани от най-известната забележителност на града – църквата “Сан Гонсало“, която датира от 1540 г. Тя има екзотична медено-златна фасада от гранит, рисувани цветни колони и красив олтар изработен от дърво, с изящна резба, позлатени елементи и украса в червено. В златния параклис се съхраняват мощите на патронния светец на града, Сан Гонсало – покровител на женитбата.

Португалските ученици направиха всичко възможно да опознаем Амаранте, неговите корени, традиции и местна кухня, като за целта

 

организираха музикални изпълнения, танци и презентации в сградата на училището и в културния център на града.

Вторият ден от програмата беше изцяло посветен на град Порто. Там се потопихме в мистериозните легенди на града чрез завладяващо и иновативно шоу в конгресния център „Алфандега“, който е защитен национален паметник. След това се разходихме в красивите градини на Паласио де Кристал и се насладихме на зашеметяващите гледки към река Доуро. От този момент започна нашата дълга разходка по улиците на Порто в търсене на най-важните исторически и туристически атракции с наетия за целта екскурзовод. Нашето незабравимо приключение завърши с кратко пътуване с кабинков лифт за последно сбогом с този уникален град.

През последния ден от гостуването ни засадихме „дървото на мира“ в двора на португалското училище. След това за учителите беше организирано невероятно преживяване – игра на голф и разходка с бъгита. Следобед присъствахме на концерт за класическа музика, изпълнен от „Северняшкия оркестър“ на Амаранте. За нас беше изключително приятно да се срещнем с наша

 

, която от 20 години свири в този оркестър. Преди да си кажем сбогом, всички получихме своите сертификати за участие в тази мобилност.

Неслучайно името на Амаранте започва с португалската дума „любов“ – това бяха незабравими дни, които ще оставят траен отпечатък в сърцата ни.

Amarante-Presentation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 28 до 30 септември, в театралната зала „Америка за България“ на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – гр. Ловеч за пръв път се проведе виртуална мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, чийто координатор е нашата гимназия. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“ и ще приключи през май 2022 г.Неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шесте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия. Крайната цел на това стратегическо партньорство е да съдейства за развитието на нишовия туризъм в съответните региони с помощта на виртуалната и добавената реалност.

Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от Виена, което успя да грабне вниманието ни с изключително интересните и информативни работилници. Така например, имахме възможността да споделим опита на трима млади предприемачи, работещи в тематично-подбрани области: екскурзовод на туристически обиколки с виртуална и добавена реалност, специалист в изготвянето на продукти с добавена реалност и собственик на традиционно виенско кафене.

Благодарение на най-новата ни придобивка – мултимедия и лаптоп – закупени с бюджетните средства за индивидуалната подкрепа на тази мобилност, както и на другата налична техника, над 60 ученици и учители от Езиковата имаха шанса да участват интерактивно, като непрекъснато задаваха въпроси на презентаторите.

Проектният екип към гимназията изказва огромна благодарност на всички участници в тези виртуални събития за проявената инициативност.

 

 

Здравейте, Езиковци!

Имаме удоволствието да ви зарадваме с най-новата си придобивка – мултимедия и лаптоп! Средствата за тяхното закупуване са предоставени от бюджета за индивидуална подкрепа на текущия проект „Предприемачеството е важно“, чийто координатор е нашата гимназия. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“ и ще приключи през май 2022 г.. С помощта на тази техника, както и на наличните технологични средства, в периода от 28 до 30 септември ще се осъществи първата по рода си виртуална мобилност в историята на любимата ни гимназия. В събитието ще участват над 60 ученици и учители от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, а мястото, в което ще се реализират онлайн събитията е театралната зала „Америка за България“. Домакин на срещата е партньорското ни училище от Виена – Австрия, като във виртуалните дейности ще се включат и другите партньорски организации от Италия, Гърция, Румъния и Италия. Очаквайте и други вълнуващи събития по темата в най-скоро време!

Поздрави,

Проектният екип

 

 

Описание на проекта на БГ  

Dissemination – FACT

Bulgarian Pupils’ Erasmus+ Experiences

Social Inclusion – Bulgaria

LP-Europass-Nevena Dankova

                                                                                 BEST_Erasmus+

https://drive.google.com/file/d/1bgOywTO-nFyeDBq2xSpyxN1WH-q93s-E/view?usp=drive_web

https://drive.google.com/file/d/1Bc5gwDTzBvO05i3OOep2FfPcxbdwnLxJ/view?usp=drive_web

https://drive.google.com/file/d/18wJGx677t5vuE7kbtM7eqEXlnkCKlOO5/view?usp=drive_web

https://drive.google.com/file/d/17sYtcVFizNi4M6IR8ECYDIDVtEJyVnx-/view?usp=drive_web

 

 

 

Европейско финансиране получава проект в образователната сфера на ПЕГ ”Екзарх Йосиф Първи” Ловеч.

Утвърденият проект на Езиковата гимназия е по програма „Еразъм+”, като кандидатурата е получила оценка за качество 90 точки при максимални 100.

https://www.lovech.bg/bg/novini/dva-proekta-ot-lovech-poluchavat-evropeysko-finansirane-po-erazam

 

 

 


П Р О Е К Т И

 

 

  • Проект „ДЕБАТИ И КРЕАТИВЕН ТЕАТЪР“

http://joesc0.wixsite.com/facterasmusplus

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2014-1-BG01-KA201-001396

 

 

 

 

  • Проект „РЕШЕНИЕ“

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ, КД1

Брошура2

ПОКАНА-семинар

 

 

 

 

  • Проект „ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“