ПОРЕДЕН ПОВОД ЗА ГОРДОСТ ЗА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – ЛОВЕЧ

На 25.11 2021г., в условията на ОРЕС, ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ взеха участие в първия по рода си конкурс в сянка за млади преводачи. Състезанието се проведе успоредно с официалния конкурс по превод за средните училища в Европейския съюз Juvenes Translatores 2021, организиран от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия.

Организатор на националния конкурс в сянка е госпожа Свилена Георгиева – новият местен представител на Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия в София. Целта на конкурса в сянка е да се насърчат младите таланти от регистрираните за официалния конкурс училища, които са останали извън подбора на случаен принцип.

Конкурсът беше организиран на доброволни начала и позволи на всички желаещи да се включат в него. Така вместо максималния брой от петима участници според официалния регламент, в тази надпревара се включиха петнадесет единадесетокласници в първия кръг на надпреварата. Те разполагаха с два астрономически часа за превод на същите текстове, които бяха предмет на официалния конкурс.

Резултатите от втория кръг на конкурса донесоха много радост и повод за гордост. Заради високото си качество бяха отличени два превода от английски език на национално ниво, като едната първа награда заслужено спечели Михаела Маринова от 11.А клас. Нещо важно – за Михаела първият чужд език е немският, но нейното класиране доказва, че вторият чужд език също се преподава на високо ниво.

Блестящо се справи с предизвикателствата на трудния текст и Венка Ивайлова от 11.Е клас с превод от френски език. Тя не е класирана, само защото се оказа единственият участник на национално ниво с този език. С допусната само една грешка, Венка дори можеше да бъде победителят в тази надпревара. Отлично представяне и на Виктор Стойчев от 11.В клас с превод от немски език, който зае второ място в класацията на преводите с този чужд език.

Впечатлена от високите постижения на учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, както и от най-масовото участие на училището в конкурса, г-жа Свилена Георгиева обеща при първа възможност да посети Езиковата, за да се срещне с нашите млади преводачи.

Директорът на гимназията, г-н Радослав Хитов, лично връчи наградите на победителите и на участниците и поздрави организаторите на конкурса за добре свършената работа – г-жа Павлина Зарчева, заместник-директор, и г-жа Маргарита Добрева, старши учител по английски език.