ОТБОР ПО РЕЧИ И ДЕБАТИ

На 12. и 13. февруари отборът по речи и дебати на английски език към ПЕГ „Екзарх Йосиф I“отново взе участие в регионалното състезание на фондация БЕСТ, което бе проведено онлайн.
Като членове на отбор „Ловеч“ в състезанието участваха 10 ученици от нашето училище и още 3 от други училища и градове. Учениците бяха подготвени с помощта на американеца Уилям Андриола и треньорите Ива Петрова (10д), Вирджиния Петкова (10д), Никол Метева (11г), Емона Цонева (12в), Ива Алексиева (12в), Цветомир Маринов (12г) и Тереза Тодорова (12г) от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.
В категория дебати нашето училище представи два отбора – този на Вирджиния, Антон Петров (10а), Борислав Колев (10а) и отбора на Петя Цветкова (8г), Кремена Цецова (8г), Валери. В индивидуалната категория оратория, изискваща от състезателите да изнесат реч по избран от тях автентичен проблем, Вирджиния спечели почетното 4-то място, а Михаела Маринова (11а) и Тереза бяха полуфиналисти.
Относно категориите поезия и проза, изискващи от участниците да рецитират поетични или прозаични текстове по техен избор, и в двете дисциплини взеха участие Ива Петрова и Никол Метева. Само с поезия се състезаваха Лилия, Емона и Тереза, а само с проза – Вирджиния. Емона спечели престижното 5-то място на поезия, а Тереза успя да стигне до четвъртфинали в същата категория.
И последно, но не по важност, в категорията дуо, в която учениците се състезават по двойки, представяйки по артистичен начин предварително избрани от тях публикувани творби, взеха участие и се представиха чудесно двете момичета от Берковица – Лилия и Валери, и нашите ученички – Емона и Тереза.
С нетърпение очакваме следващото състезание – Balkan Voices, което акцентира само върху категорията оратория, и в което се състезават ученици от няколко балкански държави. То ще се проведе през март. В него ще вземат участие Вирджиния, Михаела, Цветомир и Тереза. А през април предстои националното състезание.