Нейно Превъзходителство госпожа Закия Ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко в България на посещение в Езиковата

На 04 април 2023 г. на посещение в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, беше Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко в България и Председател на групата на Посланиците франкофони, придружена от своя асистент г-жа Галина Пучети, както и д-р Иваничка Буровска – и.д. Началник на РУО Ловеч.

Срещата бе в рамките на проект на Групата на франкофонските посланици „Франкофонията във вашето училище“, подкрепен от Френският институт в България, по повод 30 годишнината от присъединяването на България към франкофонската общност, състояща се от 88 държави членки и наблюдатели.

След кратка програма на френски език, подготвена от учениците, Нейно Превъзходителство г-жа Мидауи представи видео за своята страна – Мароко и разказа за живота си преди да стане посланик. Г-жа Мидауи с радост отговори на всички въпроси, зададени от учениците, изучаващи френски като първи и втори чужд език, а именно за работата си като посланик, като председател на Групата на посланиците франкофони, за многобройните си срещи с хора от различни сфери, за събитията, организирани от нея. Нейно Превъзходителство пожела на всички присъстващи да следват мечтите си!

По-рано, през месец март – месецът на Франкофонията, учениците от Езиковата взеха участие в различни събития и прояви. Десетокласници премериха сили в състезанието „Défi lecture” (Предизвикателството на четенето), представители от 10, 11 и 12 клас показаха своите умения в превод на поезия и проза, а други, от 9 и 11 клас, изготвиха постери, свързани с френски символи и култура. Вечер на френското кино беше едно от вълнуващите преживявания. Учениците от 10 и 11 клас провериха уменията си за писане на френски език, като взеха участие в ежегодно провеждащата се Диктовка от Лавал, побратимения на Ловеч град във Франция.