Инспектори от ГДБОП запознават езиковци с опасностите в интернет

На 12. април, в зала Америка за България“ се проведе беседа на тема „Кибертероризъм“, в която взеха участие ученици от 12. и 10. клас. Срещата бе инициирана от старши учител по информационни технологии Ивелина Докторова.
Присъствалите дванадесетокласници изучават „Киберсигурност“ като избираем профилиращ предмет през настоящата учебна година, а за десетокласниците това предстои след две години.
Учениците имаха шанса да почерпят опит от Емил Илиев и Мирослав Хутев, инспектори от ГДБОП, които бяха гост лектори на събитието. Разискваха се въпроси, свързани с опасностите, дебнещи в интернет пространството, подкрепени с примери и ценни съвети за внимание и предпазване от недоброжелатели и неутрализиране на заплахите. Бяха идентифицирани актуални опасности от злоупотреби с лични данни, сексуални посегателства, проповядване на различни идеологии и тероризъм в социалните мрежи и интернет.
Учениците бяха информирани къде и как да потърсят помощ при възникнал проблем, свързан с разглежданата тема. Бяха уверени, че има кой да им помогне в случай на киберпрестъпление.
Инспекторите разказаха за своята нелека ежедневна работа, като представиха и реални ситуации от своята практика.
Полезна за абитуриентите беше също информацията, свързана с кандидатстване и обучение в Академията на МВР, като бяха представени и различните специалности.
Срещата приключи с извода, че Интернет може да бъде използван за забавление, комуникация и за откриване на полезна информация, но и че киберпространството крие своите опасности. Затова е необходимо да бъдат внимателни и да спазват правилата за безопасно сърфиране.