БИЗНЕСЪТ ПРЕПОДАВА В ПЕГ „ЕКЗАРХ ЙОСИФ I“

На 08.02.2023 г. в изпълнение на Национална програма „Бизнесът преподава“, експертът по киберсигурност Виктор Бележков изнесе лекция на тема „Интернет на нещата“ пред ученици от 9-ти клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“

Гимназистите бяха запознати по-конкретно с киберсигурността, изкуствения интелект, , 3D-принтерите. Идеята на лекцията е да се запознаят учениците с нуждите на бизнеса от кадри. Целта е гимназистите да се въведат в тази област и да им се даде правилната насока. Учениците получиха полезна информация за същността на интернета, изкуствения интелект, как да се пазят в мрежата и накъде върви роботизацията в съвременния свят.

Срещата породи голям интерес, тъй като учениците днес живо се вълнуват от виртуалното пространство и новите технологии. Самият Виктор Бележков сподели, че като цяло хората асоциират знанията за интернет с програмистите, но всъщност по стълбицата на йерархията до професията програмист всеки има своята важна роля и е добре подрастващите да имат по-обширна обща култура за глобалната мрежа, както и за сигурността. Изкуственият интелект може да бъде определен като способността на една машина да показва възможности, които са присъщи за хората – да планира, да твори, да разсъждава. Бяха представени и примери за използването на изкуствения интелект днес и в бъдеще, сред които мобилни приложения, пазаруване и рекламиране онлайн. По думите на експерта – целта на роботизацията е да помага на хората, да бъде в тяхна полза.

Обучението бе проведено от фирма АТЛАСКОМ ООД гр. София